Το μέτρο της καθιέρωσης χρήσης τραπεζικής κάρτας για συναλλαγές άνω των 70 ευρώ στα νησιά.

Τον τελευταίο καιρό έγινε μεγάλη συζήτηση για το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου και ειδικότερα σε αυτά που αποτελούν γνωστούς τουριστικούς προορισμούς με πληθυσμό άνω των 3000 κατοίκων.
Ως αποτέλεσμα των αντιδράσεων που προκάλεσε η εξαγγελία αυτή, το Υπ. Οικονομικών ανακοίνωσε ότι ως αντιστάθμισμα της μη αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά αυτά, θα καθιερώσει την υποχρεωτική χρήση πιστωτικής (ή χρεωστικής) τραπεζικής κάρτας για συναλλαγές άνω των 70 ευρώ που πραγματοποιούνται στα νησιά.
Το μέτρο αυτό είναι σαφές ότι όχι μόνο δεν θα πατάξει την φοροδιαφυγή όπως ευελπιστούν όσοι το αποφάσισαν αλλά τουναντίον θα δημιουργήσει και σοβαρά προβλήματα.
Είναι γνωστό ότι σε πανελλήνιο επίπεδο μέγιστη φοροδιαφυγή από την μη έκδοση αποδείξεων συντελείται από καφετέριες, εστιατόρια και ελεύθερους επαγγελματίες.
Στις μεν καφετέριες λοιπόν, το μέσο κόστος για μία συνήθη τετραμελή παρέα είναι 20 ευρώ ενώ στα εστιατόρια το γεύμα για ένα ζευγάρι συνήθως δεν στοιχίζει πάνω από 50 ευρώ.
Στους ελεύθερους επαγγελματίες, όπως πχ. ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί κα. σπάνια το κόστος για τις περισσότερες επισκέψεις τους είναι άνω των 70 ευρώ.
Αντίθετα, για τις συναλλαγές που διενεργούνται και έχουν ύψος άνω των 70 ευρώ όπως αγορές από super market κα, ήδη εκδίδονται αποδείξεις.
Τα παραπάνω συνηγορούν στο ότι το μέτρο αυτό δεν θα καλύψει το μεγαλύτερο εύρος των συναλλαγών με αποτέλεσμα βεβαίως αυτό να μην έχει παρά ελάχιστο αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
Παράλληλα, ακόμη και η μειοψηφία των συναλλαγών που είναι άνω των 70 ευρώ υποτίθεται ότι θα διενεργείται με χρήση κάρτας. Γεννάται λοιπόν και το ερώτημα για το πόσο γρήγορα και σωστά οι τράπεζες θα εκδώσουν κάρτες για όλους τους πελάτες τους, θα τους ενημερώσουν και θα τους μάθουν τα απαραίτητα για την χρήση της κάρτας ;
Επίσης, πόσο εύκολο θα είναι όλοι να πρέπει πριν κάνουν αγορά άνω των 70 ευρώ, να μεταφέρουν – καταθέσουν το ποσό στον τραπεζικό λογαριασμό τους ώστε να υπάρχει το επαρκές ποσό για την χρέωση της κάρτας ; Φαντάζεστε αυτό και μόνο τι κίνηση θα δημιουργήσει στα ταμεία των τραπεζών ; Πόσο εφικτά είναι όλα αυτά για ανθρώπους ηλικιωμένους ή ΑμΕΑ ;
Και εδώ επανέρχομαι σε προηγούμενο άρθρο μου στο οποίο εξηγούσα ότι η μόνη δίκαιη, άμεσα εφαρμόσιμη και αποτελεσματική λύση για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής από την μη έκδοση αποδείξεων είναι η έκπτωση από το δηλωθέν εισόδημα όλων των εξόδων που εμφανίζονται σε αντίστοιχες αποδείξεις.
Οι λύσεις για ένα μείζων πρόβλημα σαν αυτό πρέπει να είναι ρεαλιστικές και εύκολα εφαρμόσιμες και όχι να καταλήγουμε σε πειραματισμούς που όπως έχει δείξει η ιστορία σύντομα μπορεί λόγω αστοχίας τους να αντικατασταθούν από νέους.

Print Friendly, PDF & Email

Leave A Reply