Ενημέρωση για τα νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ

Τον τελευταίο καιρό κυκλοφορούν ειδήσεις για νέα προγράμματα ΕΣΠΑ με ποσοστό επιχορήγησης έως και 100%.

Την ενημέρωση αυτή αναπαράγουν με κάθε μέσο είτε γραφεία συμβούλων, είτε σύμβουλοι αρθρογράφοι σε στήλες εφημερίδων με θέμα τις επιδοτήσεις.

Επειδή γίνεται μεγάλος θόρυβος με τα προγράμματα αυτά, υπεύθυνα και αξιόπιστα, ενημερώνουμε για τα παρακάτω:

Τα νέα προγράμματα είναι το πρόγραμμα «επιχειρηματική ευκαιρία» και το «επιχειρούμε δυναμικά».

ΕΣΠΑ 2015Και τα δύο προγράμματα, όπως και αυτό της ενίσχυσης νέων επιστημόνων, έχουν προδημοσιευτεί από τον Δεκέμβριο του 2014 και έως τώρα δεν υπάρχει καμία εξέλιξη γύρω από τις λεπτομέρειες που τα συνθέτουν, οι οποίες βεβαίως θα ανακοινωθούν με την προκήρυξη των προγραμμάτων, η οποία αναμένεται έως το φθινόπωρο.

Στα συγκεκριμένα προγράμματα έως σήμερα και καθότι η προδημοσίευση δεν περιέχει αναλυτικά στοιχεία, δεν έχουν αποσαφηνιστεί ούτε περιγραφεί οι αναλυτικές δραστηριότητες (ΚΑΔ) που θα είναι επιλέξιμες, δηλαδή θα επιχορηγηθούν. Αναφέρονται μόνο οι τομείς δραστηριοτήτων, γεγονός που δεν αποσαφηνίζει με ακρίβεια όπως άλλωστε απαιτείται τις δραστηριότητες που θα επιχορηγηθούν. Επίσης, στις προδημοσιεύσεις δεν αναφέρονται και άλλα σημαντικά στοιχεία, όπως οι ακριβείς προϋποθέσεις συμμετοχής, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά συμμετοχής, η ημερομηνία έναρξης και η περίοδος υποβολής προτάσεων κα.

Το γραφείο μας, από τις προδημοσιεύσεις τον Δεκέμβριο του 2014, ετοίμασε και ανάρτησε στην ιστοσελίδα του, πληροφοριακό υλικό και για τα δύο προγράμματα, σύμφωνα με όσα επίσημα είχαν ανακοινωθεί.

Έκτοτε, δεν υπάρχει καμία αλλαγή ή προσθήκη στις προδημοσιεύσεις αυτές, ούτε και κάποιο νεότερο για τα εν λόγω προγράμματα.

Καλό είναι λοιπόν, οι ενδιαφερόμενοι να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να επιλέγουν να ενημερώνονται από αξιόπιστες πηγές ώστε να μην γίνεται η ανάγκη και επιθυμία τους για μία επιχορήγηση, αντικείμενο εκμετάλλευσης από ΜΜΕ που άκριτα και χάριν πωλήσεων αναρτούν πληροφορίες για θέματα που ενδιαφέρουν το Κοινό, τα οποία όμως δεν αξιολογούν και δεν επαληθεύουν. Επίσης, να μην τους εκμεταλλεύονται έτσι, γραφεία που ανακοινώνουν προς άγρα πελατών δήθεν προγράμματα, «εμπλουτίζοντας» τις επίσημες πληροφορίες με υλικό δικής τους επινόησης που αν το υιοθετήσει όμως κάποιος ενδιαφερόμενος σαν αληθές, το σίγουρο είναι ότι θα μπει σε περιπέτειες.

Print Friendly, PDF & Email