Ραγδαίες γεωπολιτικές εξελίξεις

Ραγδαίες γεωπολιτικές εξελίξεις

Όπως πλέον φαίνεται, σε εξέλιξη βρίσκονται ενέργειες οι οποίες οδηγούν σε απρόσμενες γεωπολιτικές αλλαγές.

Η Τουρκία, εδώ και καιρό προσπαθούσε να πάρει το χρίσμα της ηγέτιδας χώρας στον αραβικό κόσμο. Και η ευκαιρία ήρθε με τις εξελίξεις στην Αίγυπτο και την Λιβύη και την κατάρρευση των υπερδύναμων στον αραβικό κόσμο
καθεστώτων. Στις εξελίξεις αυτές, η Τουρκία με διακριτική και ομολογουμένως  επιτυχημένη διπλωματία, έλαβε ρόλο συντονιστή των διαπραγματεύσεων εκ μέρους του αραβικού κόσμου.

Και η ισχύ της στις αραβικές χώρες σαφώς  αυξήθηκε μετά την ε

πίσημη, ηχηρή και χωρίς δισταγμούς αντίδρασή της στην εκτέλεση από τον ισραηλινό στρατό, των τούρκων ακτιβιστών που μετέβαιναν στην Γάζα .

Το τεταμένο κλίμα εντάθηκε μετά την απαίτησή της από το Ισραήλ να ζητήσει συγγνώμη και να αποζημιώσει τις οικογένειες των θυμάτων στο παραπάνω επεισόδιο και την άρνηση του Ισραήλ, που οδήγησε σε απέλαση του Ισραηλινού πρέσβη από την Τουρκία και την διακοπή κάθε εμπορικής και διπλωματικής πλέον σχέσης.

Τα παραπάνω γεγονότα ήταν τέλειες προφάσεις και κίνητρα, προκειμένου η Τουρκία να λάβει τον ρόλο που χρόνια τώρα δίσταζαν άλλες αραβικές χώρες: Να αποτελεί μια φωνή που όλες οι αραβικές χώρες την ακούν αλλά και να αντιπαρατεθεί ως αντίπαλο δέος με το Ισραήλ, τον αιώνιο εχθρό των Αράβων.

Η Τουρκία λοιπόν, στην γεωπολιτική σκακιέρα, κάνει τις εξής κινήσεις:

1. Βρίσκοντας ως πρόφαση τα παραπάνω, έρχεται σε ρήξη με το Ισραήλ και αναλαμβάνει ρόλο ηγέτη στον αραβικό κόσμο (αφού αποσταθεροποιήθηκαν πλέον ισχυρές αραβικές χώρες).

2. Γνωρίζοντας τί θα επιφέρει μία σύγκρουση με το Ισραήλ, ζητά σύμμαχο. Και επειδή ο καλύτερος αυριανός της σύμμαχος, είναι ο χθεσινός σύμμαχος του εχθρού της, επιλέγει τις Η.Π.Α. μέσω του ΝΑΤΟ, με την αποδοχή της
εγκατάστασης της αντιπυραυλικής ασπίδας στο έδαφός της. Και δεν είναι τυχαίο ότι αποσύρει τον πρέσβη της από το Ισραήλ, μόλις η Υπ. Εξωτερικών των Η.Π.Α. αναχώρησε από Τουρκία.

3. Πλέον, με την αδράνεια των Η.Π.Α. μπροστά στα τεκταινόμενα και την μη υποστήριξη του Ισραήλ από αυτήν, επιβεβαιώνεται πως για πρώτη φορά, οι Η.Π.Α. βρήκαν καλύτερο σύμμαχο από το Ισραήλ και το παραγκώνισαν. Άλλωστε, οι Η.Π.Α. στην Τουρκία δεν βρήκαν μόνο μία ανερχόμενη οικονομική και στρατιωτική δύναμη στην κατάλληλη περιοχή αλλά και κατάλληλο έδαφος για τους πυραύλους τους και πλέον μία δυτικόφιλη χώρα που καταργεί την πολυφωνία, ασυνεννοησία και διχογνωμία που χαρακτηρίζει τις αραβικές χώρες. Έτσι ώστε να μπορέσει να τις πλησιάσει έχοντας ως συνομιλιτή της μία φίλη και μετριοπαθή χώρα με κύρος στον αραβικό κόσμο.

4. Τώρα η Τουρκία, έχοντας την στήριξη των Αμερικανών, την ασφάλεια των εδαφών της που είναι και εδάφη του ΝΑΤΟ και τα ευήκοα ότα των αραβικών γειτόνων του Ισραήλ (που περιμένουν την πτώση του για να ανακτήσουν τα εδάφη που έχασαν από τον πόλεμο των έξι ημερών), περιμένει απλά την πρόκληση.

Και έχει επιλέξει ποια θα είναι: Η έναρξη από τους Ισραηλινούς, γεωτρήσεων για Φυσικό Αέριο και Πετρέλαιο, σε συνεργασία με την Κύπρο, στην ΑΟΖ Κύπρου.

5. Και δεν είναι τυχαίο ότι για να προετοιμάσει για τα σχέδιά της τον αραβικό κόσμο, ώστε να είναι έτοιμες οι αραβικές χώρες να την συνδράμουν σε περίπτωση σύγκρουσης, ο Ερντογάν, μεταβαίνει στην Αίγυπτο, τον χαμένο του πολέμου με το Ισραήλ, σήμερα που η Αίγυπτος είναι πιο ισλαμική από ποτέ. Και βέβαια θα ήταν (όπως έχει δείξει επανειλημμένα και η ιστορία ) η καλύτερη διαφήμιση για το νέο Αιγυπτιακό καθεστώς, μία σύγκρουση που ίσως οδηγήσει σε ανάκτηση πλούσιων χαμένων εδαφών της Αιγύπτου. Για τον ίδιο λόγο, σπεύδει και στην Παλαιστίνη.

Μέχρι εδώ, φαίνεται να οδηγούνται τα πράγματα σε ένα θερμό επεισόδιο που θα γίνει αιτία σύγκρουσης Τουρκίας-Αιγύπτου-Συρίας-Λιβάνου-Παλαιστίνης με το Ισραήλ και την ήττα του Ισραήλ που θα οδηγήσει σε απώλεια εδαφών του  (προφανώς θα χάσει όσα κέρδισε με τους πολέμους, δηλ. τα δύο τρίτα) και στην  απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

Όμως τα πράγματα δεν τελειώνουν έτσι, μιας και υπάρχει ο αστάθμητος και ισχυρός παράγοντας που καθορίζει η Ρωσία η οποία σίγουρα θα δυσανασχετίσει με την κίνηση  αυτή της Τουρκίας, καθώς ούτε αμέτοχη μπορεί να μείνει (μιας και είχε πάντοτε  βλέψεις στην Μεσόγειο και τα κοιτάσματά της), ούτε και να την υποστηρίξει αφού  ούτε είναι παραδοσιακοί σύμμαχοι αλλά και στα εδάφη της θα βρίσκονται οι πύραυλοι του ΝΑΤΟ,  τους οποίους έχει δηλώσει ότι αποτελούν για αυτήν απειλή.

Στην περίπτωση λοιπόν αυτή, τα πράγματα γενικεύονται πολύ επικίνδυνα καθώς οι Η.Π.Α. που δεν θα παρέμβουν εκτός και εάν εισέλθουν στρατεύματα  του Ισραήλ στην Τουρκία, (οπότε θα έχει ως πρόσχημα την προστασία των συμφερόντων  και βάσεων του ΝΑΤΟ), δεν θα μείνουν πλέον αμέτοχες αν οι Ρώσοι συμμετάχουν στα τεκτενόμενα. Αυτό, θα οδηγήσει σε κοσμογονικές αλλαγές.

Όλα βέβαια θα γίνουν σε λίγες μέρες, όπως συνηθίζεται και οι δύο δυνάμεις θα εισέλθουν αν γίνουν τα παραπάνω, στη μέση των γεγονότων ώστε «να έχει καθαρίσει το γήπεδο από τους μικρούς και κουρασμένους παίκτες»..

Όσο για την Ευρώπη, αυτή είναι βέβαιο ότι θα μείνει αμέτοχη και λόγω των προβλημάτων της αλλά και γιατί δεν θα έχει εμπλακεί δική της χώρα (ούτε και θα το επιτρέψει).

Όσο ακραία και αν φαίνονται αυτά, όσο και αν μοιάζουν με σενάρια επιστημονικής φαντασίας, ας δούμε τις συμπτώσεις και τις κινήσεις που γίνονται και ας αναλογιστούμε πού μπορεί να οδηγήσουν και γιατί γίνονται. Και ας μην ξεχνάμε ότι δυστυχώς οι μεγαλύτερες συγκρούσεις ξεκίνησαν από ασήμαντες αφορμές.

 

Print Friendly, PDF & Email

Leave A Reply