Η παράταση του ΕΣΠΑ 2007-2013

Το θέμα της παράτασης υλοποίησης των έργων του ΕΣΠΑ 2007-2013 είναι πολύ σημαντικό. Δυστυχώς, παρόλο που το ΕΣΠΑ και οι πόροι από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ αποτελούν σημαντικό και πλέον τον μοναδικό μοχλό ανάπτυξης και τη μόνη βοήθεια που μπορεί να έχει κάθε επιχείρηση και νέος επαγγελματίας στην χώρα, η παράταση της υλοποίησης των εγκεκριμένων έργων που λήγουν στις 31/12/2015 έτυχε λάθος χειρισμών.

Λόγω της άσχημης οικονομικής κατάστασης της χώρας, τον περιορισμό στην κίνηση κεφαλαίων και την συνεχή αβεβαιότητα με τις εκλογές και τις ηγεσίες των αρμόδιων υπηρεσιών να αλλάζουν, πολλά έργα, με καθαρά ευθύνη της κεντρικής κυβέρνησης, δεν προλαβαίνουν να ολοκληρωθούν έως το τέλος του έτους. Χαρακτηριστικό είναι ότι παρά τις φιλότιμες προσπάθειες φορέων που διαχειρίζονται τα προγράμματα (όπως ο ΕΦΕΠΑΕ και οι κατά τόπους Διαχειριστικές) η μη έγκαιρή καταβολή των κονδυλίων από την κεντρική κυβέρνηση σε αυτούς, δημιούργησε την καθυστέρηση πληρωμών στους δικαιούχους ακόμη και κατά 6 μήνες. Η μη ολοκλήρωση των έργων που έχουν ενταχθεί συνεπάγεται τη μείωση των θέσεων εργασίας που θα προέκυπταν από τα έργα αυτά, τη μείωση της ανταγωνιστικότητας των ενισχυόμενων επιχειρήσεων αφού δεν θα μπορέσουν να ολοκληρώσουν τις επενδύσεις τους και την οικονομική τους ζημία αφού θα κληθούν να επιστρέψουν και τα ποσά που ήδη έχουν εισπράξει και διέθεσαν στα έργα τους.
ESPA_2007-2013Το θέμα της παράτασης σαφώς έπρεπε να τεθεί σε ανώτατο επίπεδο και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό κατά τις συναντήσεις του με τους κοινοτικούς επιτρόπους, ώστε να υπάρξει άμεση πολιτική λύση σε ανώτατο επίπεδο. Ο καθένας θα μπορούσε να κατανοήσει την δεινή κατάσταση που βιώνει η χώρα και να συμφωνήσει σε μία ολιγόμηνη παράταση. Άλλωστε ο ίδιος ο Επίτροπος Γιούνγκερ είχε δεσμευτεί να βοηθήσει αν του ζητηθεί και μάλιστα και με επιπλέον 35 δις για τα κοινοτικά κονδύλια. Αντιθέτως λοιπόν με όσα έπρεπε να γίνουν, το θέμα έμεινε στα χέρια υπηρεσιακών παραγόντων Ελλάδας και Βρυξελλών, με αποτέλεσμα πρόσφατα το Υπ. Οικονομίας να δηλώσει ότι δεν έγινε τελικά δεκτό το αίτημα για παράταση των έργων του ΕΣΠΑ 2007-2013. Και αυτό γιατί οι υπηρεσιακοί παράγοντες δεν πιέστηκαν άνωθεν να βρούνε λύση και να μην μείνουν στο τυπικό του θέματος και στα αριθμητικά και μόνο μεγέθη.
Εύχομαι, όποια και αν είναι η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επερχόμενες εκλογές, να αναλογιστεί από τώρα τη σοβαρότητα της κατάστασης και την ζημιά που θα προκύψει τώρα και μακροχρόνια τόσο στις ελληνικές επιχειρήσεις όσο και στην διεκδίκηση πόρων από την ΕΕ αν δεν βρεθεί λύση και δεν κυλήσουν ομαλά και προς ολοκλήρωση τα έργα. Είναι βέβαιο ότι πρέπει από τώρα να προετοιμαστεί το έδαφος, μέσω των κατάλληλων επαφών, ώστε αμέσως μετά τον διορισμό της νέας κυβέρνησης να δοθεί λύση σε ανώτατο επίπεδο και όχι σε υπηρεσιακό που θα καθυστερήσει και λόγω της αλλαγής των υπηρεσ. στελεχών λόγω εκλογών.

Print Friendly, PDF & Email