Οικόπεδο στην Λέρο, για τουριστική αξιοποίηση

 «Ίδρυση Ξενοδοχείου Επιπλωμένων Διαμερισμάτων 5*****, 180 κλινών, στην Λέρο Δωδεκανήσου»

  Α΄. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ

 • Οικόπεδο εκτός οικισμού, συνολικής έκτασης 20.000 τμ., άρτιο και οικοδομήσιμο.

 

Β΄. ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ

ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗΣ – ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

 1. 6 ανεξάρτητες τουριστικές επιπλωμένες επαύλεις, δύο επιπέδων, δύο υπνοδωματίων, σαλόνι και κουζίνα, εμβαδού 100 τμ. έκαστη, με ατομικό γκαράζ και πισίνα.
 2. 20 ανεξάρτητα κτίρια 4 διαμερισμάτων ή δωματίων ανά κτίριο, μονόχωρα ή δίχωρα.
 3. Προβλεπόμενες από την νομοθεσία για την κατηγορία του ξενοδοχείου υποδομές, ήτοι: Εστιατόριο, καφετέρια, χώρος πολλαπλών εκδηλώσεων, γυμναστήριο, παντοπωλείο, εκκλησία, πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων και παιδική πισίνα, παιδότοπος, κομμωτήριο.

Τα παραπάνω κτίρια θα περιλαμβάνουν και υπόγεια που θα αποτελούν αποθηκευτικούς και βοηθητικούς χώρους κάθε κτιρίου (αποθήκες, πλυντήρια κλπ)

ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΗΤΑ ΜΟΝΑΔΑΣ: 180 κλίνες, 20 διαμερίσματα και 6 κατοκίες.

 

Γ΄. ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

 •  Δυνατότητα Επιχορήγησης: 15% για το ξενοδοχείο και 50% για τις κατοικίες.

 

Δ΄. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ & ΚΟΣΤΗ ΜΕΛΕΤΩΝ

 • Οικονομοτεχνική Μελέτη – Μελέτη και Φάκελος Υπαγωγής, συνοδευόμενη από τα προαπαιτούμενα δικαιολογητικά συμμετοχής και τα κατά περίπτωση έντυπα υπαγωγής για το κάθε Πρόγραμμα επιχορήγησης.
 • Έχουν εκπονηθεί όλες οι μελέτες που απαιτεί η κατασκευή και το Έργο έχει λάβει όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις ώστε άμεσα εκδίδεται άδεια οικοδομής.

 

Συμπερασματικά:

               Το έργο αφορά στην κατασκευή ξενοδοχειακής μονάδας 5* δυναμικότητας 180 κλινών, στη Λέρο Δωδεκανήσου. Το συγκρότημα θα περιλαμβάνει όλες τις προβλεπόμενες υποδομές, δηλαδή εστιατόριο με καφετέρια, κομμωτήριο, χώρο πολλαπλών εκδηλώσεων, μεγάλη κεντρική πισίνα και παιδική πισίνα, γυμναστήριο, παντοπωλείο, εκκλησία (για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων) κα. Το συγκρότητα θα αποτελείται από 20 ανεξάρτητα κτίρια δύο επιπέδων, 4 διαμερισμάτων ανά κτίριο, ενώ στο υψηλότερο σημείο του οικοπέδου θα υπάρχουν 6 επιπλωμένες επαύλεις με ατομικό parking και πισίνα. Τα διαμερίσματα θα είναι δίχωρα και μονόχωρα (studios), ενώ όλες οι κατοικίες θα είναι 100 τμ. δύο επιπέδων, με δύο υπνοδωμάτια, δυο λουτρά και σαλόνι με κουζίνα.

              Το έργο είναι ώριμο, καθώς έχουν εκδοθεί όλες οι απαραίτητες εγκρίσεις και συγκεκριμένα:

 1. Η έγκριση περιβαλλοντικών όρων.
 2. Η έγκριση για την εγκατάσταση βιολογικού καθαρισμού.
 3. Η έγκριση καταλληλότητας του γηπέδου.
 4. Η έγκριση των αρχιτεκτονικών σχεδίων.

              Το οικόπεδο που θα φιλοξενήσει την επένδυση, είναι 20.000 τμ, ξεκινά δε σχεδόν από την θάλασσα και καταλήγει στην κορυφή του λόφου. Λόγω της μικρής και συνεχούς κλίσης του εδάφους, όλο το οικόπεδο έχει εξαιρετική θέα στη θάλασσα, ενώ η παραλία που βρίσκεται μπροστά του, ουσιαστικά λειτουργεί ως ιδιωτική αφού η μόνη πρόσβαση σε αυτήν είναι μέσω του οικοπέδου.

              Η ευρύτερη περιοχή είναι ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, έχει εξαιρετική θέα στην θάλασσα και πολύ κοντά στο οικόπεδο βρίσκεται το αεροδρόμιο και η μαρίνα του νησιού (απόσταση 7΄).

              Η Λέρος έχει ραγδαία ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, ξεχωρίζει για τον ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό χαρακτήρα της τον οποίο απέκτησε από τους Ιταλούς, έχει πανέμορφα γραφικά χωριά και προτιμάται ιδιαίτερα για ήσυχες διακοπές, προσελκύοντας ποιοτικό τουρισμό. Η τουριστική περίοδος στο νησί είναι 4 μήνες.

Η επένδυση επιχορηγείται με ποσοστό επιχορήγησης 15% για το ξενοδοχείο και 50% για τις 6 κατοικές και το εστιατόριο. Επιχορηγείται το κόστος κατασκευής, ο εξοπλισμός των κατοικιών (έπιπλα, ηλεκτρ. συσκευές κα), ο μηχανολογικός εξοπλισμός κα. Μετά την πάροδο πενταετίας, οι κατοικίες μπορούν να αλλάξουν χρήση ή να πουληθούν. 

Το ξενοδοχείο είναι βιώσιμο και ενδείκνυται να λειτουργεί και ως club καθώς βρίσκεται σε ήσυχη περιοχή, εκτός οικισμού και η παραλία μπορεί ουσιαστικά να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά από τους πελάτες του.

Εκτός των εσόδων από την λειτουργία του ξενοδοχείου, αν στην πενταετία πουληθούν οι 5 κατοικίες, προκύπτει ένα έσοδο 1.000.000 € (πλέον της εκμετάλλευσής τους στην πενταετία).

Για τα προβλεπόμενα έσοδα και έξοδα της μονάδας, έχει εκπονηθεί μελέτη βιωσιμότητας σε ορίζοντα πενταετίας, η οποία αποδεικνύει την βιωσιμότητα και υψηλή κερδοφορία της μονάδας (με την μέγιστη πρόβλεψη ως προς τα κόστη) καθώς και την σύντομη απόσβεση του κεφαλαίου της επένδυσης.