Οικόπεδο με παλαιά κτίσματα για επένδυση

 «Κατασκευή 5 πολυτελών επιπλωμένων κατοικιών στην Ζια του Δήμου Κω Δωδεκανήσων»

  Α΄. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ

Οικόπεδο εντός οικισμού που περιλαμβάνει τρεις παλαιές παραδοσιακές κατοικίες – κτίσματα.

 

Β΄. ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ

5 ανεξάρτητες τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες, δύο επιπέδων, δύο υπνοδωματίων, εμβαδού 80 τμ. έκαστη.

Τα παραπάνω κτίρια θα περιλαμβάνουν και υπόγεια που θα αποτελούν αποθηκευτικούς και βοηθητικούς χώρους κάθε κτιρίου (αποθήκες, πλυντήρια κλπ)

ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΗΤΑ ΜΟΝΑΔΑΣ: 5 κατοικίες, 25 κλίνες

 

Γ΄. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ

  • Εκτιμώμενο κόστος Έργου: 400.000 € πλέον 150.000 αξία οικοπέδου.
  • Δυνατότητα Επιχορήγησης: Υπάρχει δυνατότητα επιχορήγησης με ποσοστό 50%, με αξιοποίηση του ΕΣΠΑ. 

 

Δ΄. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ

  • Οικονομοτεχνική Μελέτη – Μελέτη και Φάκελος Υπαγωγής, συνοδευόμενη από τα προαπαιτούμενα δικαιολογητικά συμμετοχής και τα κατά περίπτωση έντυπα υπαγωγής για το κάθε Πρόγραμμα επιχορήγησης
  • Αρχιτεκτονική Μελέτη (έχει ήδη εκπονηθεί σύμφωνα με την Νομοθεσία περί παραδοσιακών οικισμών), η οποία θα υποβληθεί στην Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Δωδεκανήσου, προς έγκριση.

 

 Συμπερασματικά:

               Το έργο αφορά στην κατασκευή (με κατεδάφιση και ανακατασκευή), πέντε πολυτελών κατοικιών (τύπου μεζονέτας), παραδοσιακού χαρακτήρα, εμβαδού 40,00 τμ ανά όροφο, με ισόγειο και πρώτο επίπεδο. Τα σπίτια θα έχουν δύο υπνοδωμάτια, δύο λουτρά, κουζίνα, σαλόνι, βεράντες και εσωτερική αυλή, απόλυτα εναρμονισμένα με το εξαιρετικό φυσικό τοπίο, ενώ θα είναι πολυτελούς κατασκευής, με χρήση φυσικών υλικών που θα αναδεικνύουν τα κτίρια.

               Ήδη έχουν ολοκληρωθεί τα αρχιτεκτονικά σχέδια και έχει εκδοθεί ο χαρακτηρισμός των κτισμάτων ως «παραδοσιακά», γεγονός που ευνοεί ιδιαίτερα την χρηματοδότηση του Έργου μέσω επιχορήγησης.

              Σημαντικό είναι επίσης ότι έχει εκδοθεί από την Πολεοδομία, άδεια κατεδάφισης, ώστε το νέο συγκρότημα να είναι εντελώς καινούργιο και να ανυψωθεί περίπου 60 εκατοστά ακόμη. Αν λάβουμε υπ’ όψιν το γεγονός ότι το συγκρότημα έχει ήδη πολύ καλή θέα, ακόμη και από το ισόγειο και επίσης αν σκεφτούμε ότι θα γίνει και όροφος πλέον της ανύψωσης των 60 εκ, τα σπίτια θα έχουν εξαιρετική θέα και θέση, αφού λόγω και του δρόμου που βρίσκεται μπροστά στο οικόπεδο, δεν θα μπορεί ποτέ κανείς να κτίσει μπροστά και να μειώσει την θέα αυτή. 

              Η περιοχή είναι ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, έχει εξαιρετική θέα στην θάλασσα και στο δάσος όπου υπάρχουν πηγές, ενώ  όλα τα σπίτια είναι παραδοσιακού χαρακτήρα και έτσι όλο το χωριό έχει ιδιαίτερη αρμονία και ομορφιά, γιαυτό και κατακλύζεται από επισκέπτες έχοντας μεγάλη επισκεψιμότητα. Το χωριό βρίσκεται σε εξαιρετική θέση, περίπου στην μέση του νησιού. Η απόσταση είναι 20΄΄από το αεροδρόμιο και 20΄ από το κέντρο της πόλης και το λιμάνι. Η απόσταση από την  θάλασσα είναι μόλις 10΄.

              Στο χωριό τα τελευταία χρόνια αγοράζονται διαρκώς σπίτια κυρίως από ξένους αγοραστές που τα διατηρούν ως εξοχικά. Η τουριστική περίοδος στο νησί είναι 5 μήνες, ενώ η Κως αποτελεί τον πέμπτο δημοφιλέστερο προορισμό της Ελλάδος και φιλοξενεί μεγάλους ξενοδοχειακούς ομίλους όπως η Grecotel, ο Mitsis, ο Όμιλος Louis κα.. Η περιοχή αυτή λόγω του χαρακτήρα της, προσελκύει ποιοτικό τουρισμό και πολλά από τα σπίτια ενοικιάζονται για την περίοδο των 5 μηνών σε ποσά τουλάχιστον από δέκα έως δεκαπέντε χιλιάδες ευρώ, ανάλογα με την κατάστασή τους.

Η επένδυση της κατασκευής των 5 κατοικιών, επιχορηγείται με μέσο ποσοστό επιχορήγησης 50%. Επιχορηγείται το κόστος κατασκευής, ο εξοπλισμός των κατοικιών (έπιπλα, ηλεκτρ. συσκευές κα), ο μηχανολογικός εξοπλισμός κα. Μετά την πάροδο πενταετίας, οι κατοικίες μπορούν να αλλάξουν χρήση ή να πουληθούν. Ουσιαστικά, η πώλησή τους μπορεί να γίνει και με χρονομερίδια πριν την πενταετία.

Η επένδυση είναι αποδοτική καθώς υπολογίζοντας και την επιχορήγηση, το τελικό κόστος της επένδυσης (αγορά οικοπέδου και κατασκευή) διαμορφώνεται στα 370.000 €, με την αξία του οικοπέδου μετά την κατασκευή των κατοικιών να διαμορφώνεται σε 800.000 ευρώ (140.000 αξία κάθε πλήρως εξοπλισμένης νέας κατοικίας συν την αξία του οικοπέδου).

Παράλληλα, αν στην πενταετία πωληθούν οι 4 από τις 5 κατοικίες, στην τιμή των 140.000 € έκαστη (οι κατοικίες θα είναι πολυτελούς κατασκευής και πλήρως εξοπλισμένες), τότε η απόδοση – Κέρδος είναι 560.000 € – 370.000 € κόστος = 190.000 € και μία κατοικία που απομένει.

Αν στην πενταετία αυτή υπολογιστεί και έσοδο από την εκμετάλευσή 4 κατοικιών πριν την πώληση, για 4 μήνες τον χρόνο, τότε προκύπτει ένα επιπλέον ελάχιστο όφελος 100.000 € (έχοντας υπολογίσει και το κόστος συντήρησης). Οπότε, με κόστος 370.000 €, η απόδοση (κέρδος) σε 5 έτη είναι τουλάχιστον 290.000 € και μία κατοικία αξίας 140.000 €.