Οι παράνομες συντάξεις και μισθοί, η επιβάρυνση και η λύση..

Οι παράνομες συντάξεις και μισθοί, η επιβάρυνση και η λύση..

Εδώ και αρκετό καιρό γίνεται λόγος για τις χιλιάδες παράνομες συντάξεις, αναπηρικά επιδόματα αλλά και μισθούς που εισπράττονταν επί πολλά χρόνια παράνομα.

Αυτό εν μέρει επιβεβαιώθηκε ως εξής:

Δεκάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι δεν απογράφηκαν, καθώς προφανώς εργάζονταν ταυτόχρονα σε περισσότερες από μία θέσεις, οπότε και εισέπρατταν παρανόμως δύο τουλάχιστον μισθούς. Αυτό θα αποκαλύπτονταν με την απογραφή, οπότε χιλιάδες επέλεξαν να μην απογραφούν.

Δεκάδες χιλιάδες που εισέπρατταν επιδόματα αναπηρίας και αναπηρικές συντάξεις, ομοίως δεν απογράφηκαν καθώς δεν ήταν ανάπηροι άρα εισέπρατταν παρανόμως τα βοηθήματα και τις συντάξεις αυτές. Μάλιστα, ήταν τόσο το θράσος τους και η πίστη τους ότι ποτέ δεν θα αποκαλυφθούν ούτε και θα τιμωρηθούν, που αδιαφορούσαν για πράγματα που τους πρόδιδαν. Για παράδειγμα υπήρχαν άνθρωποι που εισέπρατταν επίδομα τυφλότυτας ενώ κατείχαν δίπλωμα οδήγησης και προφανώς μή όντας τυφλοί, οδηγούσαν. Ομοίως υπήρχαν άνθρωποι που «τυπικά» ήταν τυφλοί και παρουσιάστηκαν στην απογραφή αρτιμελείς και χωρίς κανένα πρόβλημα όρασης, σε βαθμό που παρατηρούσαν και  διόρθωναν γραπτά λάθη των υπαλλήλων που συμπλήρωναν τις αιτήσεις τους.

Ομοίως, χιλιάδες συνταξιούχοι δεν απογράφηκαν, καθώς πολλοί από αυτούς έχουν αποβιώσει (διαφορετικά είναι χιλιάδες οι συνταξιούχοι άνω των 97 ετών) και οι συντάξεις εισπράττονταν παρανόμως από τους συγγενείς τους οι οποίοι βεβαίως δεν μπορούσαν να εμφανιστούν στην απογραφή.

Όλοι οι παραπάνω, φθάνουν σε αριθμό περίπου τους 300.000. Ήδη με τηλεοπτικές δηλώσεις των ίδιων των διοικητών και εκπροσώπων των υπηρεσιών καταβολής των παραπάνω μισθών και συντάξεων, ο αριθμός επιβεβαιώνεται σε αυτά τα επίπεδα.

Όλοι αυτοί λοιπόν, κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι κοστίζουν στο Κράτος ΣΗΜΕΡΑ μετά τις μειώσεις, περίπου 2,3 δις ευρώ ! Έτσι, φτάνουμε στο συμπέρασμα ότι την τελευταία πενταετία, η συνολική επιβάρυνση ήταν περίπου 12 δις. ευρώ, που αποτελεί πράγματι αστρονομικό ποσό.

Εδώ και ενάμιση λοιπόν χρόνο που αποκαλύφθηκαν αυτά, όσα και αν θεωρητικά λέγονται, ΚΑΜΙΑ παράνομη σύνταξη ή επίδομα και κανένας διπλός μισθός δεν έχει σταματήσει να καταβάλλεται.

Όπως δηλώνουν οι ίδιοι οι υπεύθυνοι και τα αρμόδια Υπουργεία, υπάρχει κενό νόμου και αν και ακούγεται οξύμωρο, θα πρέπει να εκδοθεί νόμος που θα προβλέπει την επιστροφή των παράνομα εισπραχθέντων ποσών στο Κράτος.

Παρόλα αυτά το πρόβλημα δεν είναι μόνο ότι δύο χρόνια τώρα που αυτά έχουν βγει στην επιφάνεια, δεν έχει εκδοθεί ακόμη αυτός ο Νόμος. Ούτε είναι μόνο το ότι συνεχίζεται η καταβολή των παραπάνω  τεράστιων ποσών σε δικαιούχους που δεν τα δικαιούνται και τα εισπράττουν σε βάρος των πραγματικών δικαιούχων. Το πρόβλημα είναι πως αν και όταν εκδοθεί ο νόμος αυτός, θα είναι πλέον ανεφάρμοστος αφού δεν θα υπάρχει τίποτα να επιστραφεί..

Δυστυχώς, δεν έχει γίνει ακόμη κατανοητό πως όταν κάποιος ουσιαστικά μας κλέβει δεν του λέμε επί δύο χρόνια ότι σύντομα θα του πούμε να μας τα επιστρέψει. Έτσι τον προετοιμάζουμε και με την δική μας κωλυσιεργεί έχει άπλετο χρόνο να σχεδιάσει και να κάνει τις κινήσεις που πρέπει για να αποφύγει να επιστρέψει πίσω τα χρήματα. Αντιθέτως, έχοντας κάνει τον σχεδιασμό μας, φροντίζουμε να τον ενημερώσουμε για τις προθέσεις μας την τελευταία στιγμή ώστε να μην προλάβει να αντιδράσει.

Ουσιαστικά ο κίνδυνος είναι πως δύο χρόνια τώρα και όσος χρόνος ακόμη χρειαστεί μέχρι να εκδοθεί ο επίμαχος Νόμος, όσοι εισέπραξαν παρανόμως τα παραπάνω ποσά, ήδη φροντίζουν όταν θα τους ζητηθεί να επιστρέψουν τα χρήματα (τα οποία είναι ανά περίπτωση δεκάδες χιλιάδες ευρώ), να μην έχουν σε δικό τους λογαριασμό χρήματα, ούτε ρευστοποιήσιμα στοιχεία και ίσως ούτε καν ακίνητα. Είναι βέβαιο ότι οι περισσότεροι από αυτούς θα βρεθούν με ένα μόνο ακίνητο το οποίο θα προστατεύεται και ως πρώτη κατοικία και δεν θα έχουν παρά ελάχιστες καταθέσεις. Όλα θα φροντίσουν να τα μεταβιβάσουν σε συγγενικά τους πρόσωπα και να μεταφέρουν τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό πριν το Κράτος να αξιώσει την επιστροφή των χρημάτων που τους καταβλήθηκαν.

Αληθινά δεν ξέρω αν υποκρύπτεται κάτι πίσω από την ενημέρωση που ουσιαστικά γίνεται εδώ και δύο χρόνια σε όλους αυτούς οι οποίοι και ενημερώνονται από το Κράτος ώστε εσκεμμένα ή όχι να προετοιμαστούν αλλά και συνεχίζουν να λαμβάνουν το «δώρο τους» μέχρι να γίνει αυτό.

Είτε αυτό γίνεται με πρόθεση είτε όχι, σίγουρα νομικά υποδηλώνει τουλάχιστον ενέργεια που βοηθάει όχι το Κράτος αλλά αυτόν που θα διωχθεί, προετοιμάζοντάς τον. Είναι σαν να πρόκειται να πάει η αστυνομία με ένταλμα στο σπίτι κάποιου για να τον συλλάβει και κάποιος να του τηλεφωνεί επί μήνες και να του λέει πως η αστυνομία θα πάει εκεί να τον συλλάβει.

Και το ερώτημα πλέον είναι πώς θα μπορούσε το Κράτος να πετύχει έστω και τώρα, πριν να είναι αργά και πριν να φθάσει στο σημείο ο κάθε υπουργός να ανακοινώσει με σκυμμένο το κεφάλι ότι τα πρόσωπα βρέθηκαν αλλά τα χρήματα όχι, το πλεονέκτημα.

Το Κράτος λοιπόν πρέπει άμεσα να ζητήσει, μιας και έχει ήδη τις πρώτες δεκάδες χιλιάδες των ονομάτων των παράνομων δικαιούχων (αν και θεωρώ ότι τα έχει ήδη όλα) τα εξής:

Μέσω του πανελλήνιου συλλογικού οργάνου των συμβολαιογράφων, να μην διενεργήσει κανένας συμβολαιογράφος καμία μεταβίβαση ακινήτου στην οποία θα είναι συμβαλλόμενος κάποιος από τους παράνομους δικαιούχους (που θα είναι σε βάση δεδομένων για εύκολη αναζήτηση και στη βάση θα έχει πρόσβαση μέσω διαδικτύου κάθε συμβολαιογράφος)

Να σταλεί στην Τράπεζα της Ελλάδος η παραπάνω λίστα με ΔΙΑΤΑΓΗ από Ανώτατο Δικαστικό, να μην  αποστέλλεται σε λογαριασμό του εξωτερικού, κανένα έμβασμα με παραλήπτη λογαριασμό που έχει δικαιούχο πρόσωπο που περιλαμβάνεται στην λίστα.

Να ζητηθεί από τις χώρες που έχουν υπογράψει την συμφωνία για την παροχή στοιχείων για τραπεζικούς λογαριασμούς που τηρούνται στις τράπεζές τους, να ενημερώσουν το Υπ. Οικονομικών για    το είδος και το υπόλοιπο τυχών λογαριασμών που ανήκουν σε πρόσωπα της λίστας. Το Υπουργείο θα ζητά το πάγωμα των λογαριασμών αυτών με απόφαση ανώτατου δικαστικού.

Να καταγραφούν οι όποιες μεταβιβάσεις ακινήτων έγιναν ήδη την τελευταία δεκαετία από πρόσωπα που περιλαμβάνονται στη λίστα σε πρόσωπα που είναι πρώτου βαθμού συγγενείς τους. Οι περιπτώσεις αυτές θα καταγραφούν και εφόσον το ποσό που θα ζητηθεί από τον παράνομο δικαιούχο, δεν δύναται να επιστραφεί καθώς δεν θα υφίσταται, θα ζητηθεί η ακύρωση του τίτλου μεταβίβασης των ακινήτων και θα ακολουθήσει η διαδικασία της κατάσχεσης εκτός και αν αυτός στον οποίο μεταβιβάστηκε το ακίνητο, συμφωνήσει να καταβάλλει το ποσό που θα εισπράττονταν με την εκποίηση του ακινήτου. Η διαδικασία αυτή έχει νόμιμη βάση καθώς ο συγγενής έλαβε κάτι το οποίο αποκτήθηκε από χρήματα που εισπράχθηκαν παράνομα, άρα έλαβε προϊόν εγκλήματος.

Καλό θα ήταν βέβαια όλες οι παραπάνω ενέργειες να έχουν ήδη σχεδιαστεί και δρομολογηθεί πριν ακόμη να προλάβουν να πάρουν τα μέτρα τους όλοι οι παρανόμως ωφελούμενοι. Όμως ποτέ δεν είναι αργά και αν με τους παραπάνω τρόπους μπορέσει και συγκεντρωθεί έστω και το 40% των ποσών που παρανόμως καταβλήθηκαν, αυτό μεταφράζεται σε ένα τεράστιο ποσό που θα ελαφρύνει αντίστοιχα και ισόποσα όλους όσους δέχονται καιρό τώρα απανωτά μέτρα που τους στερούν τα βασικά εφόδια για να ζήσουν και τους οδηγούν στην εξαθλίωση.

Όλοι αυτοί οι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι θα επικροτήσουν και θα στηρίξουν την παραπάνω προσπάθεια αρκεί να δούνε ότι πραγματικά γίνεται προσπάθεια και λαμβάνονται μέτρα κατά αυτών που χρόνια τώρα ζούσαν σε βάρος των πολλών και τρέφονταν με τα χρήματα που άνηκαν σε αυτούς, στους πραγματικούς δικαιούχους.

 

Print Friendly, PDF & Email

Leave A Reply