Η τράπεζα της Ελλάδος και ο ρόλος της

Η τράπεζα της Ελλάδος και ο ρόλος της

Πρόσφατα, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Προβόπουλος, σε δήλωσή του λίγο μετά την παρουσίαση της ενδιάμεσης έκθεσης για την πορεία των οικονομικών δεικτών της χώρας, δήλωσε ότι «οι Έλληνες επί χρόνια ξόδευαν περισσότερα από όσα είχαν», ρίχνοντας ουσιαστικά την ευθύνη μαζί με «τις λάθος πολιτικές» όπως είπε,  και στους Έλληνες.

Καλό θα ήταν όμως, ο κ. Διοικητής να  υπογραμμίσει και να εξηγήσει πού ήταν η εποπτεύουσα αρχή των τραπεζών, δηλ. η τράπεζα της Ελλάδος, όταν έγινε το περιβόητο άνοιγμα της καταναλωτικής πίστης, χωρίς κανέναν έλεγχο με αποτέλεσμα οι τράπεζες σε μόλις μία ώρα να «μοιράζουν» δάνεια δεκάδων χιλιάδων ευρώ για κάθε ανάγκη, από την αγορά καταναλωτικών αγαθών και οικιακών συσκευών, μέχρι δάνεια για την αγορά μετοχών, διακοποδάνεια και τόσα άλλα ..

Όταν δηλαδή οι τράπεζες στις εκθέσεις τους προς την Τράπεζα της Ελλάδος παρουσίαζαν μία αλματώδη αύξηση των δανείων, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος γνώριζε ότι οι μισθοί αυτών που δανείζονται δεν έχουν ανάλογα αυξηθεί οπότε σύντομα οι δανειζόμενοι δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, τί έκανε  ;

Όταν εκ του καταστατικού της υποχρεούται να ελέγχει τις τράπεζες και το «άνοιγμά τους» αλλά και να τηρεί τις ισορροπίες, ώστε να μην εκτίθενται τόσο οι τράπεζες σε δάνεια που μπορεί να μην εισπράξουν όσο και οι οφειλέτες σε δάνεια που δεν θα μπορέσουν να αποπληρώσουν, με κίνδυνο να χάσουν την περιουσία τους ακόμη και για μικροδάνεια (τα οποία με τους τόκους πολλαπλασιάζονται).

Και άραγε ποιος έλεγξε την έξοδο καταθέσεων δισεκατομμυρίων στο εξωτερικό αλλά και το πού ουσιαστικά αξιοποιήθηκαν τα 28 δις που το γαλαντόμο κράτος έδωσε ως εγγυήσεις στις τράπεζες ώστε να δώσουν ρευστότητα στην αγορά μέσω δανείων που αν δεν αποπληρώνονταν θα τις κάλυπταν οι εγγυήσεις τους κράτους ;

Γιατί ναι μεν οι τράπεζες δεν πήραν άμεσα 28 δις μετρητά, αλλά έμμεσα ωφελήθηκαν, αφού τις εγγυήσεις αυτές τις χρησιμοποίησαν για να τους χορηγήσει δάνεια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και άλλα πιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού.

Οπότε, καλό είναι να παύσουν θεσμοί που πρέπει να εκτελούν απλώς αυτά που έχουν υποχρέωση, να αποτελούν το μέσο για την πραγματοποίηση αθέμιτων και καταστρεπτικών προς το λαό αλλά και την ίδια την αγορά, στόχων, σκοπών και σχεδίων.

 

Print Friendly, PDF & Email

Leave A Reply