Η Ελλάδα, η Ευρωζώνη και η έξοδος από αυτήν

Η Ελλάδα, η ευρωζώνη και η έξοδος από αυτήν

Όλον αυτόν τον καιρό γίνεται μεγάλος λόγος για την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη και την επακόλουθη επιστροφή της στην δραχμή.

Και μόνον αυτό δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην διαπραγματευτική ισχύ και θέση της Ελλάδας, καθιστώντας την αδύναμη στην προώθηση των συμφερόντων της.

Παράλληλα, οι φήμες αυτές πανικοβάλλουν τόσο τους πολίτες όσο και την αγορά, κάτι που καθημερινά μεταφράζεται σε δεκάδες νέες απολύσεις προσωπικού , στην εδραίωση της ανασφάλειας στους καταθέτες που φοβούνται ότι θα συμβεί αυτό με αποτέλεσμα οι καταθέσεις τους στην Ελλάδα  να μειωθούν δραματικά με την νέα ισοτιμία που θα διαμορφωθεί, ενώ σε παγιωμένη ανασφάλεια οδηγούνται και οι δανειολήπτες υπό τον ίδιο φόβο που συνεπάγεται η μετατροπή των δανείων τους από ευρώ σε  δραχμές με αποτέλεσμα την δραματική  διόγκωσή τους.

Όμως, πόσο πιθανόν είναι να συμβεί κάτι τέτοιο ;

Η Συνθήκη λοιπόν που καθορίζει την είσοδο μιας χώρας στην Ευρωζώνη, δεν προβλέπει πουθενά ότι μία χώρα μπορεί να υποχρεωθεί να αποχωρήσει από την ζώνη του ευρώ. Άλλωστε, με την είσοδο μίας χώρας στην ζώνη του Ευρώ, η Ένωση με τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμού της, είναι υποχρεωμένη να ελέγξει αν πληρούνται τα κριτήρια της εισόδου της χώρας στην ευρωζώνη αλλά και την οικονομική της προσαρμογή σε αυτήν.

Με άλλα λόγια, δεν μπορεί να κατηγορείται πάντα η Ελλάδα γιατί  εισήλθε με πλασματικά στοιχεία στην ευρωζώνη ή δεν τήρησε τις υποχρεώσεις της και να μην έχει ευθύνη η ίδια η Ένωση που το επέτρεψε αυτό, που καθόρισε αναποτελεσματικούς κανόνες εισόδου και ελέγχου (αφού εκ του αποτελέσματος αποδείχθηκαν αναποτελεσματικοί) και που δεν έλεγξε, δεν υποχρέωσε και δεν καθοδήγησε ως όφειλε, αφήνοντας να φανεί η τραγική έλλειψη σε κανόνες και σχεδιασμό που σαφώς εκθέτει σε κινδύνους τις χώρες που εντάσσονται στην ευρωζώνη και τους κατοίκους της (πχ. στην Ελλάδα δεν υπήρξε καμία οδηγία ή μέριμνα για την προστασία των καταναλωτών της  από την αλματώδη αύξηση των τιμών από την εφαρμογή του ευρώ).

Για να τροποποιηθεί λοιπόν η παραπάνω Συνθήκη και να προβλέπεται πλέον η αποπομπή μιας χώρας από την ευρωζώνη, απαιτείται η σύμφωνη και ομόφωνη γνώμη όλων των χωρών μελών . Και κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή δεν είναι εφικτό να το δεχτούν όλες οι χώρες – μέλη, ρισκάροντας αν αύριο η κρίση τους χτυπήσει την πόρτα, να κινδυνέψουν και αυτές με έξοδο.

Λαμβάνοντας υπόψιν αυτά λοιπόν, ας προσπαθήσουν όσοι είναι σε θέση να ενημερώνουν ή και να επηρεάζουν τους πολίτες, να σταματήσουν τη διασπορά τέτοιων φημών που μόνο κακό και μεγαλύτερη επιβάρυνση δημιουργούν καθημερινά τόσο στην  χώρα όσο και τους πολίτες της και ας αναλογιστούν τις πραγματικές συνέπειες που έχουν στην κάθε ελληνική οικογένεια αυτές οι συζητήσεις και οι εκφοβισμοί , που δίνουν βέβαια και το δικαίωμα στην Ένωση να δηλώνει έτοιμη να αποπέμψει την Ελλάδα από την ευρωζώνη.

Απορώ δε, ποιός θα αποζημιώσει την Ελλάδα για όση οικονομική ζημία σε αυτήν την περίοδο κρίσης, έχει υποστεί με τις συνεχόμενες ανακριβείς και αστήριχτες δηλώσεις και απειλές που κάθε φορά στοιχίζουν εκατομμύρια ευρώ στην χώρα και την απαξιώνουν περισσότερο.

Print Friendly, PDF & Email

Leave A Reply