Το facebook δεν είναι ένα αθώο μέσο επικοινωνίας

Το facebook δεν είναι ένα αθώο μέσο επικοινωνίας

Όλοι γνωρίζουν ότι μία δυνατότητα που παρέχεται μέσω του facebook είναι αυτή κατά την οποία προτείνονται φίλοι στον χρήστη, οι οποίοι επιλέγονται αυτόματα μέσω των φίλων που ήδη έχει καταχωρήσει αυτός.

Έτσι, αν για παράδειγμα ο χρήστης Χ έχει φίλο των χρήστη Α και ο χρήστης Α έχει τους φίλους Β και Γ οι οποίοι με την σειρά τους έχουν φίλο τον Δ και Ζ αντίστοιχα, τότε στον αρχικό χρήστη Χ θα προταθούν από το facebook όλοι οι  φίλοι των φίλων του (Β,Γ,Δ,Ζ) και αντίστροφα.

Αυτό όμως που πρέπει να γνωρίζει κάθε χρήστης και το οποίο το διαπίστωσα προσωπικά και αυτό ήταν η αιτία να διαγράψω τον λογαριασμό μου στο facebook, ήταν πως το facebook προτείνει πολλές φορές και φίλους με τους οποίους ο χρήστης δεν έχει κοινούς φίλους στο facebook ούτε και τους έχει στείλει αίτημα φιλίας.

Μάλιστα, στο μόνο πρόγραμμα που τους έχει καταχωρήσει είναι στα email του.

Οπότε, επιβεβαιώνεται ότι το facebook χωρίς την άδεια του χρήστη, εισέρχεται παρασκηνιακά στις email επαφές του (προφανώς μέσω κρυφού λογισμικού που εγκαθίσταται στον υπολογιστή του με την ενεργοποίηση του λογαριασμού του) και κυριολεκτικά υποκλέπτει επαφές του τις οποίες στην συνέχεια αναζητά στο facebook και τις προτείνει στον χρήστη ως φίλους.

Και όλα αυτά γίνονται ενώ επίσημα για να αναζητήσει κάποιος άτομα στο facebook μέσω των email τους, μπορεί να το κάνει μέσω ειδικού εργαλείου στην αναζήτηση φίλων, στο οποίο μάλιστα ζητά από τον χρήστη να επιβεβαιώσει ότι επιτρέπει στο facebook να εισέλθει στις επαφές του (πχ. Outlook express) και να πάρει email επαφών του για να τους αναζητήσει σε αυτό.

Υποκριτικά λοιπόν, ενώ δείχνει ότι πρέπει ο χρήστης να του δώσει την άδεια να εισέλθει στα email του, στο παρασκήνιο ήδη το έχει κάνει.

Η ενέργεια αυτή του facebook δηλαδή η χωρίς άδεια παραβίαση του υπολογιστή του χρήστη και η υποκλοπή δεδομένων επαφών και μάλιστα για ίδιον όφελος (καθώς όσο περισσότερους χρήστες αποκτά το facebook, τόσο μεγαλύτερα ποσά εισπράττει από διαφημίσεις κλπ), αποτελεί κατάφορη παραβίαση της ιδιωτικότητας του χρήστη και των προσωπικών του δεδομένων. Και βέβαια, με ορατό τον κίνδυνο να μην έχουν υποκλαπεί μόνο επαφές του χρήστη αλλά κωδικοί για internet banking, απόρρητα έγγραφα και άλλα προσωπικά δεδομένα. Άλλωστε, όπως θα γνωρίζετε, το ίδιο το facebook με υποκλοπή δημιουργήθηκε.

Παρατηρήστε λοιπόν πως όντως υπάρχουν φορές που σας προτείνονται φίλοι με τους οποίους δεν υπάρχει περίπτωση να έχετε κοινούς φίλους, ούτε και τους έχετε στείλει ποτέ αίτημα φιλίας.

Να είστε λοιπόν πολύ επιφυλακτικοί σε «δούρειους ίππους», και να θυμάστε:

Πως η ζωή είναι εκεί έξω και σας περιμένει ….

Print Friendly, PDF & Email

Leave A Reply