Η εθνική τράπεζα, η Eurobank, η συγχώνευση και το σκάνδαλο της ματαίωσής της

Η εθνική τράπεζα, η Eurobank, η συγχώνευση και το σκάνδαλο της ματαίωσής της

Δραματική δυστυχώς για την Ελλάδα και την εικόνα που σχηματίζεται στους πολίτες για την υπευθυνότητα, φιλοπατρία και ακεραιότητα των ιθυνόντων είναι η ματαίωση της διαδικασίας συγχώνευσης της εθνικής τράπεζας με την τράπεζα Eurobank Εργασίας.

Η ματαίωση της διαδικασίας, η οποία έγινε λίγο πριν την ολοκλήρωσή της και αφού ήδη είχε μεταβιβαστεί στην Εθνική Τράπεζα το 85% των μετοχών της Eurobank, εγείρει σοβαρά ερωτήματα που δημιουργούν δυσάρεστες υπόνοιες για τα πρόσωπα που είχαν την ευθύνη και έλαβαν την απόφαση της ματαίωσης.

eurobank_limghandler

Σκοπός της συμφωνίας συγχώνευσης ήταν η ουσιαστική ισχυροποίηση της μόνης υπό κρατική διοίκηση τράπεζας με τεράστια περιουσία, παρουσία σε πολλές χώρες, συμμετοχή σε δεκάδες βιώσιμες επιχειρήσεις της χώρας και μητρική μίας από τις λίγες κερδοφόρες τράπεζες της ανατολικής μεσογείου, της Finansbank. Ισχυροποίηση μέσω της απορρόφησης του ενεργητικού μίας τράπεζας με την οποία στο τέλος σχημάτιζαν έναν από τους 25 ισχυρότερους τραπεζικούς ομίλους της Ευρώπης και ίσως τον ισχυρότερο στην ανατολική μεσόγειο, με ενεργητικό όσο το ελληνικό ΑΕΠ (περίπου 170 δισ).

Και ενώ μέχρι την τελευταία στιγμή, υπάρχουν εκατέρωθεν ανακοινώσεις και διαβεβαιώσεις για την ομαλή πορεία της διαδικασίας συγχώνευσης και την προσπάθεια για επίσπευση της ολοκλήρωσής της, στα πλαίσια της ανακεφαλαιοποίησης του κλάδου, κυριολεκτικά εν μία νυκτί γίνεται σε ανύποπτο χρόνο μία αναφορά ότι η Τριμερής (τρόϊκα) εκφράζει αιτιάσεις ως προς την συγχώνευση. Την επόμενη κιόλας μέρα ανακοινώνεται (όχι από κάποιον υπεύθυνο όπως θα έπρεπε για τον σεβασμό των ίδιων των μετόχων των τραπεζών) από ΜΜΕ ότι η Τριμερής διαφωνεί με την συγχώνευση γιατί θεωρεί πως δημιουργείται μία πολύ μεγάλη τράπεζα που θα ήταν είτε δύσκολο να πουληθεί μελλοντικά είτε να χρηματοδοτηθεί αφού σύμφωνα με αυτούς, το νέο σχήμα θα απαιτούσε επιπλέον κεφάλαια.

Και όλως τυχαίως, ξαφνικά επί δύο ημέρες το θέμα μονοπωλεί τις συζητήσεις στα ΜΜΕ και στις διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με την Τριμερή και μάλιστα οι υπεύθυνοι – εκπρόσωποι του Κράτους εκφράζουν το γεγονός ότι καταβάλλουν προσπάθειες να προχωρήσει κανονικά η συγχώνευση. Και όλα αυτά χωρίς καμία ανακοίνωση μέχρι που οι ίδιες οι Τράπεζες ανακοινώνουν ότι ενημέρωσαν την Τράπεζα της Ελλάδος πως αδυνατούν να συγκεντρώσουν το 10% του ποσού εκ της ανακεφαλαιοποίησης που απαιτείται να συγκεντρωθεί με την συμμετοχή ιδιωτών. Όμως, καμία από τις δύο διοικήσεις δεν είχε προβεί σε καμία πρόσκληση ή έρευνα για να διαπιστώσει αν οι ιδιώτες μέτοχοι θα κάλυπταν το ποσό αυτό, τουναντίον δήλωναν μέχρι δύο μέρες πριν ότι όλα κυλούν ομαλά προς την ολοκλήρωση της συγχώνευσης, άρα πίστευαν ότι οι ιδιώτες θα συμμετείχαν. Τί άλλαξε άραγε μέσα σε δύο ημέρες ;

Και όσο για τις αιτιάσεις της Τριμερούς, είναι και οι δύο φανερά ανυπόστατες αφού κανείς δεν μιλούσε για πώληση της Εθνικής (ιδιαίτερα μετά την ισχυροποίησή της από την συγχώνευση) ούτε και υπήρχε θέμα απαίτησης περισσότερων χρημάτων για την ανακεφαλαιοποίηση της νέας τράπεζας αφού και οι δύο διοικήσεις δεν ανέφεραν ποτέ ότι υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο.

untitledΚαι αμέσως μετά, μόλις εμφανίζονται οι πρώτες αντιδράσεις στην ματαίωση, οι τράπεζες ανακοινώνουν ότι θα ξεκινήσουν άμεσα την διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης επιδιώκοντας να καλυφθεί από τους ιδιώτες το 10% λέγοντας μάλιστα ότι πιστεύουν ότι αυτό είναι εφικτό.

Αυτά αποδεικνύουν επικίνδυνες παλινωδίες και ανευθυνότητα από ανθρώπους που δεν φαίνεται να έχουν αντιληφθεί τον ρόλο και το καθήκον τους, κυρίως σε μία οικονομία που παραπαίει .

Και τα ερωτήματα που γεννώνται είναι:

– Γιατί επί μήνες και ενώ σίγουρα είχαν γίνει οι απαραίτητες μελέτες για την συγχώνευση εν γνώση και της Τριμερούς, δεν αναφέρθηκε κανέναν πρόβλημα, με εκατέρωθεν ανακοινώσεις του «καλώς έχειν» και μέσα σε δύο ημέρες η συγχώνευση κατέρρευσε και μάλιστα ενώ ήδη το ενεργητικό της Eurobank είχε μεταβιβαστεί στην Εθνική ;

– Πώς είναι δυνατόν στα πλαίσια μίας συγχώνευσης, να ολοκληρώνεται η μεταβίβαση ενεργητικού (μεταξύ αυτών και των θυγατρικών επιχειρήσεων) και ξαφνικά η συγχώνευση να ματαιώνεται ; Δεν αποτελεί χειραγώγηση η επί μακρόν διαβεβαίωση των υψηλά ιστάμενων ότι όλα βαίνουν καλώς και ότι τα οφέλη της συγχώνευσης θα είναι τεράστια ; Ειδικά όταν αποδεικνύεται ότι οι ίδιοι υψηλά ιστάμενοι όταν τα έλεγαν αυτά γνώριζαν ότι υπάρχουν αντιρρήσεις από την Τριμερή ; Και παράδειγμα της χειραγώγησης είναι η τεχνητή πτώση και αμέσως μετά η απόδοση 120% της μετοχής της eurobank μέσα σε δύο ημέρες.

– Γιατί ενώ η Τριμερής όλον αυτόν καιρό όχι μόνο δεν εξέφρασε καθόλου αιτιάσεις αλλά επιδοκίμασε μάλιστα την συγχώνευση, ξαφνικά άλλαξε στάση και μάλιστα όταν επρόκειτο να εγκρίνει την επόμενη δόση ;

– Γιατί μέχρι σήμερα, η Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ υποχρεούται να δώσει έγκριση για την έναρξη της διαδικασίας πρόσκλησης για την κάλυψη του 10% από τους ιδιώτες μετόχους, δεν το έχει ακόμη πράξει ;

– Γιατί έγιναν δεκτές οι αιτιάσεις της Τριμερούς, ενώ ήταν αστήρικτες και έθιγαν σαφώς τα συμφέροντα της Ελλάδος ;

– Γιατί ενώ επί τόσο καιρό οι διοικήσεις των τραπεζών ανακοίνωναν ότι όλα βαίνουν καλώς και το 10% της ιδιωτικής συμμετοχής θα καλυφθεί, ξαφνικά και αφού εκφράστηκαν οι αντιρρήσεις της Τριμερούς, ανακοίνωσαν ότι δεν μπορεί να καλυφθεί το ποσό αυτό ; Και μετά τις αντιδράσεις των μετόχων και των εργαζομένων τους, ανασκεύασαν ;

– Γιατί η Τράπεζα της Ελλάδος έμεινε αμέτοχη σε όλο αυτό, χωρίς καμία ενέργεια που υποχρεούται να κάνει για την προστασία και ασφάλεια του τραπεζικού συστήματος ; Αντιθέτως, σιώπησε και προσπάθησε να δυσκολέψει την προσπάθεια για την κάλυψη της ιδιωτικής συμμετοχής από τους εργαζομένους και τους μετόχους.

Δυστυχώς, αποδεικνύεται ότι κάποιοι κύκλοι θέλουν η Ελλάδα να είναι ολοκληρωτικά υποτελής, έχοντας ξένους τραπεζίτες να κινούν τα νήματα της οικονομίας. Οι ξένοι τραπεζίτες έχουν κάνει δυσθεώρητα τραπεζικά σκάνδαλα ενώ τράπεζες που θα εμφανιστούν ως αγοραστές και «σωτήρες» μίας «ξοφλημένης» ελληνικής τράπεζας, αποδεικνύεται ότι απέκρυπταν δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ ζημιών, κάτι που καμία ελληνική τράπεζα δεν έκανε. Εκείνες οι τράπεζες συγκεντρώνουν όλον αυτόν τον καιρό δεκάδες δισεκατομμύρια από Έλληνες και από κατοίκους των χωρών που πλήττονται από μνημόνια. Δισεκατομμύρια που κατά 80% είναι αδήλωτα και αποτελούν το λεγόμενο μαύρο χρήμα. Αυτά τα κράτη, γιατί κατηγορούν την Κύπρο, όταν οι τράπεζές τους, δέχονται χωρίς κανέναν έλεγχο όλο το μαύρο χρήμα της Ευρώπης ; Αυτό που «κατευθύνθηκε» έντεχνα εκεί μέσα από μνημόνια και τον καλλιεργούμενο φόβο πτωχεύσεων και απώλειας καταθέσεων. Το χρήμα που αν παρέμενε στις χώρες προέλευσής του και φορολογούνταν, ούτε οι τράπεζες, ούτε τα κράτη αυτά θα είχαν ιδιαίτερο πρόβλημα.

Η οικονομία της χώρας αυτή τη στιγμή χρειάζεται ουσιαστικές παρεμβάσεις για ανάπτυξη. Και το τραπεζικό σύστημα αποτελεί πυλώνα για ανάπτυξη και την ίδια την λειτουργία της οικονομίας. Ένα τραπεζικό σύστημα που θα είναι στο σύνολό του με ξένες διοικήσεις δεν είναι δυνατόν να γνωρίζει την ελληνική αγορά, να προωθεί την ενίσχυσή της και να προσφέρει στην ελληνική οικονομία. Αυτό έχει διδάξει και η ιστορία. Όλες οι χώρες διαθέτουν και πρέπει να διαθέτουν μία τουλάχιστον υπό κρατική διοίκηση τράπεζα. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για μία ιστορική τράπεζα, με τεράστια περιουσία,  συμμετοχή σε μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας, ισχυρή παρουσία σε δεκάδες χώρες και κερδοφόρες θυγατρικές σε ανερχόμενες αγορές.

Ας αναλογιστούν όσοι αποφασίζουν, την ουσία της ευθύνης και ας προσπαθήσουν να διαφυλάξουν τουλάχιστον όσα απέμειναν.

Print Friendly, PDF & Email

Leave A Reply